Yenilenebilir enerji kaynaklarından bir tanesi olan güneş enerjisinin tarla ve arazilerde de kullanımının artmasıyla birlikte devlet, GES yatırımları için destek ve teşvikler vermeye başlamıştır. Hibe desteği veren kurumlardan biri de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır (KOSGEB).
KOSGEB bünyesinde sunulan girişimcilik desteklerine ve KOBİ finansman destek programlarına KOSGEB'in kendi sitesi üzerinden liste halinde ulaşabilirsiniz.
GES desteği almak amacıyla KOSGEB'in veritabanına kayıt olmak isteyen işletmelerin, E-Devlet KOSGEB başvuru sayfası üzerinden online başvuru yapmaları gerekmektedir.
KOSGEB, yenilenebilir enerji projeleri için çeşitli hibe ve destek programları yürütmektedir.
Sürdürülebilir enerji türleri hakkında bilgilenmek için Yenilenebilir Enerji yazımızı okuyun.
Bu proje, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ile KOSGEB, TSE, TTGV, UNIDO, UNDP ile işbirliği içerisinde yürütülerek tamamlanmıştır. Projenin amaçları aşağıdaki gibi açıklanabilir:
Bu proje sayesinde sanayi sektöründeki işletmelere sağlanacak faydalar ise şöyle özetlenebilir:
Sanayide verimli enerji üretimi ve kullanımı için tercih edebileceğiniz güneş paneli tarlası hakkında bilgi edinmek için yazımızı okuyun.
Devlet teşviği ile lisanssız rüzgar gülü sayesinde enerji üreten firmalara destek veren kuruluşlardan biri de KOSGEB'tir. Türkiye’de teşvikler özellikle 2 yıl geri ödemesiz olarak 10 yıl ile sınırlandırılmıştır. Destekler, kurulacak olan türbinin üretim yerine, kurulum zamanına, teşvik yılına, kurulum bölgesine, sistem büyüklüğüne ve sistemin değişkenlik ya da sabitlik durumuna göre değişmektedir. Bankalar, % 25 peşinatla ödeme aldıkları için orta boy bir türbinin masrafları 100 bin doları bulmaktadır. Bankalar aracılığıyla bu amaçla oluşturulmuş kredi türlerinden faydalanılarak finansman ihtiyacı karşılanabilir.
Türbin için gerekli maliyetler aşağıdaki gibidir:
Lisanssız rüzgar enerjisi üretimi ve rüzgar gülü santrali kurulumu için aşağıdaki yollar izlenmelidir:
Türkiye’de en çok rüzgar türbinine sahip olan İzmir ve Balıkesir illerinde bu sektöre çokça yatırım yapılmaktadır. Coğrafi özellikler bakımından Ege Bölgesi, ülkemizde en yoğun şekilde rüzgar alan konumdadır. Bu nedenle de en çok rüzgar türbini bulunan bölgedir.
Rüzgar enerjisi hakkkında detaylı bilgi için yazımıza göz atın.
KOBİ'lerde Enerji Verimliliği Projesi, Türkiye’de 3 yıl süreyle Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile işbirliği içinde yürütülerek tamamlanmıştır. Gerçekleştirilen projenin amaçları aşağıdaki gibidir:
Bu projede KOBİ'lerde enerji verimliliği ve enerji tüketimleri yatırımları konusunda izleme ve bilgi sisteminin geliştirilmesi çalışmaları yapılmıştır. İşletme bazında enerji verimliliği konusunda basit işletme tedbirleri hazırlanmış olup, bu planlar 38 işletmeye gönderilmiştir. Proje kapsamında 7 detaylı etüt çalışması ve 50 ön etüt çalışması gerçekleştirilmiştir.
İşletmeler ve kamuoyu ile paylaşılmak için iletişim planı kapsamında bir broşür hazırlanmıştır. 01 Haziran 2016 tarihinde düzenlenen kapanış toplantısı ile proje sona ermiştir.
Enerjiyi verimli kullanma yolları için Enerji Verimliliği Çözümleri sayfamızı inceleyin.
KOSGEB ve JICA (Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı) Türkiye Ofisi işbirliğiyle enerji verimliliği alanında deneyim ve teknoloji transferi sağlamak üzere çalışmalar sürdürülmektedir. KOBİ’lerde Enerji Verimliliği Projesi içerisinde, Kıdemli Gönüllü Uzman Programı kapsamında Haziran 2017’ye kadar ülkemizde görev yapan uzman refakatinde elde edilen deneyimlerin, işletme enerji ihtiyaçlarına ve sahaya aktarılması konusunda proje ekibi oluşturulmuştur.
Bu ekip tarafından Ankara, Kocaeli, İzmir, Bursa, Antalya ve Mersin pilot il seçilerek, enerji verimliliği konusunda etüt çalışmalarının yapılması planlanmış ve bu süreç başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.
KOSGEB güneş enerjisi desteklerinde üst limit, geri ödemesiz şekilde 30.000 TL olarak belirlenmiştir.
Destek miktarları belirlenirken, Ton Eşdeğer Petrol (TEP) ve proje kapsamları esas alınmıştır.
Ön Etüt Çalışması için,
Detaylı Etüt Çalışması için,
Verimliliği Arttırıcı Proje için,
Enerji Yöneticisi Eğitimi için,
KOSGEB, 3624 Sayılı Kanun ile 1990 yılında İmalat Sanayi İşletmelerinin ekonomi alanındaki rollerini geliştirmek için kurulan bir kamu kuruluşudur. KOSGEB’in imalat sanayide 1990-2009 yılları arasında KOBİ’lere yönelik yapmış olduğu çalışmalar takdir edilmiş ve bunun sonucunda 2009 yılı itibariyle imalat sanayi dışındaki sektörlerde bulunan KOBİ’lerin geliştirilmesi görevi de yine KOSGEB’e verilmiştir.
27353 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 18 Eylül 2009 tarihli 2009/15431 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile KOSGEB’in sorumlu olduğu sektörler belirlenmiştir. Desteklenen sektörlerin tümüne KOSGEB'in kendi websitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Program kapsamında teminat karşılığı geri tahsil edilmek üzere sağlanan desteğe “Geri Ödemeli Destek” denilmektedir. Bu destekten yararlanabilmek için, destek ödemesi yapılmadan önce işletmeden destek tutarında teminat alınır. Proje bitimi sonrasındaki ilk 12 ay ödemesiz olan Geri Ödemeli Destekler, 6 eşit taksitte ve dörder aylık dönemler halinde geri ödenmektedir.
Güneş panelinin devlet destekli alımı için belirli şartların sağlanması gereklidir. Başvuru şartlarından en önemlisi, ülkemiz sınırları içerisinde yıl boyunca en çok güneş alan illerden birinde GES kurulumu yapmaktır.
Solar panel desteğinden yararlanabilmek için KOSGEB tarafından belirlenen, ülkenin rahatlıkla güneş enerjisinden faydalanabildiği ve bu enerjinin kullanılabildiği alanlarda kurulum yapmak çok önemlidir.
KOSGEB güneş paneli desteği için uygun görülen iller iki gruba ayrılmaktadır. Bu grupların dağılımı aşağıdaki gibidir:
1. Gruptaki İller:
2. Gruptaki İller:
Öncelikli olarak KOSGEB web sitesi üzerinden “Online Girişimcilik Eğitimleri”ne e-Devlet şifresiyle giriş yapıp, KOSGEB İleri Girişimci Eğitimini tamamlayarak, katılım belgesi almaya hak kazanılması gerekir. Eğitim ücretsizdir ve herkesin katılımına açıktır.
İlgili eğitim alındıktan sonra işletme kuruluşu yapılması gerekir. Kurulacak olan iş, NACE kodu ile belirlenen KOSGEB’in desteklediği sektörler arasında bulunmalıdır. Genellikle bu sektörler ticaret, hizmet ve imalat olup; eğitim, sağlık, hayvancılık ve tarım gibi alanlar desteklenmemektedir. İşletmenin faaliyet konusu ise faaliyet konuları tablosunda yer almalıdır. İşletmenin limited, anonim ya da şahıs şirketi olarak kurulması gerekir, adi ortaklıklar desteklenmemektedir. Girişimcinin kurucu ortaklık payı en az %50 olmalı ve program boyunca bunun altına düşmemelidir.
İşletme kuruluşu sonrasında e-devlet şifresi ile KOSGEB web sitesi üzerinden veri tabanına kayıt olunması, sonrasında da KOBİ Beyannamesi'nin, yönergelere uygun şekilde, doldurulması gereklidir. Böylece KOSGEB destek programlarına başvuru yapılabilir. Tüm işlemler online olarak gerçekleştirilir.
Destek programlarına ya E-Devlet'in KOSGEB menüsü üzerinden, ya da doğrudan KOSGEB web sayfası üzerinden e-Devlet şifrenizi girerek online başvuru yapabilirsiniz.
Adres: T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı
Hacı Bayram Mah. İstanbul Cad. No: 32 06050 Ulus / Altındağ / ANKARA
KEP: kosgeb.baskanlik@hs01.kep.tr
Tel: 0 312 595 28 00 (pbx)
0 312 368 07 15
Çağrı Merkezi: 444 1 567
Mevcutta aktif olan güncel projeleri KOSGEB yürütelen projeler web sayfası üzerinden inceleyebilirsiniz.