Evler için genellikle daha düşük güçte güneş enerjisi kurulumu gerekir. Güç ihtiyacı düşük ise (örneğin 5-10kW) sıfırdan bir proje planlamak yerine hazır güneş enerjisi paketlerinden satın almayı değerlendirebilirsiniz. Hazır paketlerin avantajı düşük güç üretimi için daha ucuz ve kolay kurulum olacaktır. 5kW güç üretimi için piyasada karşımıza çıkan hazır güneş paneli paketlerini sizin için aşağıda özetledik.
* Ağustos 2024 itibarıyla internet araştırması yoluyla ulaşabileceğiniz tedarikçileri ve bunların 5kW güç üretimi için satışa sundukları hazır güneş paneli paket fiyatlarını gösterir. Yaklaşık bilgi verebilmesi için araştırma tarihinde tespit edilen TL fiyatlar Merkez Bankası efektif döviz satış kuru ile Dolar'a çevrilmiştir.
Saatlik Watt (Wsa) cinsinden günlük tüketeceğiniz elektriği hesaplayın. Örneğin, 250 Watt’lık bir vantilatör ve 100 Watt gücünde 5 büyük lambayı 10 saat çalıştırmayı planlıyorsanız 7500 Watt enerji yükünüz vardır.
Evinizin gün boyunca kaç saat Güneş ışığı aldığını bulun ve kullanacağınız güneş panelinin Watt gücüyle çarpın. 5 saat Güneş ışığı alıyorsunuz ve alacağınız panel 500 Watt gücünde diyelim.
Hesapladığınız yükü, ışınım süresi ve panel gücü çarpımının sonucuna bölün. 7.500/2.500= 3 panel ile elektrik ihtiyacınızı karşılarsınız.
Eviniz için kaç güneş paneli sayısı hesaplarken iki faktörü göz önünde bulundurmalısınız; çatınızdaki alan ve enerji ihtiyacınız. Çatınızdaki alana göre panel sayısı hesaplamak için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz.
Çatınızda yeterince alan varsa ve panel sayısını yıllık enerji tüketiminize göre hesaplayacaksanız aşağıdaki tablodan yaralanabilirsiniz.
Yukarıdaki referans tablo, çeşitli sitelerden aynı güçteki hazır GES sistemlerinin Ocak 2024 itibariyle fiyatları karşılaştırılarak hazırlanmıştır.
Eviniz, bağ eviniz, kamp çadırı veya karavanınız için alabileceğiniz hazır güneş enerjisi sistemleri vardır. Bu sistemler, paneller, inverterler, bağlantı kabloları ve aküleri içeren hazır solar paketler hâlinde satılır. Genellikle 1 kW ve üzerindeki paketler, buzdolabından başlayarak bir evdeki elektrikli aletlerin ihtiyaçlarını belirli ölçülerde karşılar. Her bir pakette toplam gücü karşılayacak kadar panel bulunur, örneğin 3 kW'lık bir solar paket 10 adat 300 W veya 6 adet 500 W solar panel ve onlara yetecek bir inverter içerebilir. Paket fiyatları, malzeme kalitesi ve paket içeriğinde bağlı olarak değişebileceği gibi kampanyalar sebebiyle dalgalanabilir.
Ev için güneş paneli seçimi yapılırken, ihtiyaçlarınız ve mevcut elektrik tüketiminiz göz önünde bulundurularak uygun panel gücü belirlenir.
Ev tipi güneş panelleri genellikle 0,5 kW, 1 kW veya 2-5 kW olarak farklılık gösterirler. Fakat bunların dışında ihtiyaca göre özel güneş paneli ürettirmek de mümkündür. Farklı güçteki güneş panelleri arasında seçim yaparken konum, bütçe, uygun alan ve elektrik ihtiyacı göz önünde bulundurulmalıdır.
0,5 kW gücündeki paneller daha çok jeneratör ve düşük elektrik tüketen aletlere güç vermek için kullanılırlar. Bu tip paneller uygun alan dar olduğunda veya hareket eden sistemlerde tercih edilirler.
1 kW paneller genellikle düşük bütçeli sistemler için sunulurlar. Bu tip paneller aydınlatma sistemleri, televizyon, buzdolabı ve elektronik aletleri şarj etmek gibi daha temel ihtiyaçlar için önerilir.
2-5 kW paneller ile daha esnek ve kişisel ihtiyaçlara uygun bir enerji sistemi kurmak mümkündür. Elektrik kullanımınıza ve uygun alana göre farklı panel kombinasyonlarıyla, sizin için en uygun sistemi yaratabilirsiniz.
Evinizdeki elektronik cihazların aylık ne kadar elektrik tükettiğini öğrenmek için yazımızı okuyun: Elektrikli Aletlerin Enerji Tüketimi>>
Konut amaçlı kullanılan binanız için güneş enerjisi sistemine başvuru yapmak için aşağıdaki evraklara ihtiyacınız vardır.
Apartmanda güneş enerjisi kurulumu için çatı kullanım hakkı olan her dairenin onayı gerekir. Konut çatılarına kurulacak güneş enerjisi elektrik üretim tesisinin kurulum gücü her daire için 10 kW'ı geçmemesi ve üretim ve tüketim tesisinin aynı noktada bulunması gerekir.
Balkon tipi solar enerji kurulumunda ise yalnızca bir güneş paneli ve bir adet mikro invertör yeterlidir. Daha az maliyetli olan bu solar sistemle elektrik faturanızda tasarruf edebilirsiniz.
Apartmanınızda güneş enerjisi sistemi kurmayı düşünüyorsanız inceleyin: Apartmanlar ve Siteler İçin Güneş Enerjisi>>
Ev tipi güneş paneli kurulum süresi, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu faktörler arasında sistemin büyüklüğü, yerel izin süreçlerinin durumu, hava koşulları ve kurulumu gerçekleştirecek ekibin deneyimi yer alır.
29 Mart 2024’te yayımlanan Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği'ne göre çağrı mektubu için idari süreç minimum 3 ay sürer. Ortalama kurulum süresi yaklaşık 4 aydır.
Güneş panelleri zamanla hava şartları, UV ışınları ve kire bağlı olarak zarar görebilir. Güneş paneli arızalarına zamanında müdahale etmek ve verimliliği artırmak için periyodik bakım yapılması gerekir. En sık görülen güneş paneli arızaları aşağıdaki gibidir:
Güneş paneli bakımı oldukça önemlidir çünkü kir, toz veya kuş dışkısı gibi unsurlar panelin üzerinde birikirse güneş ışığını engelleyebilir ve verimliliği azaltabilir.
Güneş paneli bakımı ile ilgili detaylı bilgi için ziyaret edin: GES Bakım Onarım>>
Güneş panellerinin temizliğinde hassas malzemeler kullanılması önemlidir. Panellerin temizlenmesi için yumuşak bir fırça ve temiz su kullanılabilir. Ayrıca, temizlik işlemi sırasında panellerin çizilmemesi için dikkatli olunmalıdır.
Güneş paneli temizliği ile ilgili detaylı bilgi için ziyaret edin: Güneş Paneli Temizliği>>
Şebeke bağlantılı sistemler (on grid), enerji sisteminin ulusal elektrik şebekesine bağlı olduğu sistemlerdir ve izin sürecine tabidir. Şebeke bağlantısız sistemler (off grid) ise ulusal şebekeye bağlı olmayan, jeneratör gibi düşünülebilecek sistemlerdir. Şebeke bağlantısı olan yerlerde maliyeti azaltmak için şebekeye bağlı sistemleri kullanmalısınız.
Şebekeye bağlı çatı üstü sistemler için yapılması gereken yasal işlemler; dağıtım şirketine teknik belgelerin verilmesi, proje onayı için çok çeşitli belgelerin yine dağıtım şirketine iletilmesi, dağıtım şirketi ile bağlantı anlaşması imzalanması gibi süreçler içerir.