Güneş Enerji Sistemi Teşviki için Başvuru 2023
KOSGEB, KKYDP ve TKDK'den GES teşvikleri almak için zorunluluklar farklıdır.
KOSGEB Başvuru Şartları
KOSGEB kapsamında GES teşviği almak için öncelikle KOSGEB online girişimcilik eğitimini tamamlayarak katılım belgesi almaya hak kazanmak gerekir. Daha sonrasında, kurulum aşaması tamamlanmış işletmeyi KOSGEB veritabanına kaydetmek şarttır. İşletmenin hizmet, ticaret ve imalat gibi KOSGEB'in desteklediği bir alanda kurulması şartı vardır. İşletme, veri tabanına eklendikten sonra online başvuru düzenlenebilir.
KOSGEB teşvik programları ve başvuru süreci için KOSGEB enerji destek ve teşvikleri sayfamızı ziyaret edin.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteği (KKYDP) Başvuru Şartları
Başvuru yapacakların öncelikle gerçek veya tüzel kişiler olmakla birlikte,
- 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu, 18/4/1972 tarihli ve 1581 sayılıTarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu,
- 1/6/2000 tarihli ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanuna göre kurulmuş kooperatifler ile Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan ıslah amaçlı yetiştirici birlikleri ile bunların üst birlikleri/iktisadi teşekkülleri,
- 29/6/2004 tarihli ve 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununun ilgili maddelerine göre kurulan iktisadi teşekkülleri (tüzel kişilik olarak) kapsamlarına uygun olmaları gerekiyor.
250.000 Türk Lirası altındaki başvurular kabul edilmez. Başvurusu 2020-21 döneminde yapılmış kırsal kalkınma güneş enerjisi yatırım projelerinin fiziki olarak tamamlanması için verilmiş son tarih, 7 Eylül 2022 tarihli Resmi Gazete tebliği ile 1 Kasım 2022'ye ötelendi.
Hem KKYDP hem de TKDK için yatırımlar, başvuru sahibinin statüsüne bakılmaksızın kırsal alanda olmalıdır. Kentsel alanlardaki yatırımlar desteklenmez. Kırsal alan listesine TKDK resmî web sitesindeki kırsal alan listesi sayfasından ulaşabilirsiniz.
TKDK Teşviği İçin Başvuru Şartları
IPARD programına başvuruda bulunmak için proje sahipleri proje başvurularını yatırımı uygulayacakları ilde yer alan TKDK İl Koordinatörlüğüne yapmak zorundadır. Yatırımın uygulanacağı il dışında başka bir ile yapılan başvurular geçersiz sayılır.
Ayrıca TKDK Merkezine yapılacak başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir. Posta, faks, elektronik posta ya da diğer yöntemlerle gönderilen ya da başka adreslere teslim edilen başvurular kabul edilmeyecektir.
Güneş Enerjisi Teşvikleri için Gerekli Belgeler 2023
Güneş enerjisi teşvikleri için gerekli belgeler teşviğe göre değişir. Temelde istenen belgeler benzerdir. TKDK teşviği için aşağıdaki belgeler istenir:
- Başvuru formu
- Taahhütname
- Teknik kurumlardan temin edilen resmî belgeler
- Uygun olan/ uygun olmayan harcamaların detaylı tabloları
- Seçilen teklifler ve ekleri
- Seçilmeyen teklifler ve ekleri
- Maliyetleri gerekçelendirme tablosu
- Yasal mali tablolar
- Mevcut varlıklar listesi
- Projeler ve metraj cetveli
- Makine ekipman yerleşim planı ve listesi
- Yapı ruhsatı ya da yapı ruhsatı alınmasına gerek olmadığını gösteren resmi yazı
- İş planı
- Teknik proje
Güneş tarlası desteği almayı düşünüyorsanız, izlenecek adımlar ve gerekli belgeler için Güneş Paneli Tarlası yazımızı okuyun.