Deprem Bölgelerinde Güneş Enerjisi Kullanımı
Deprem gibi büyük bir felaketten sonra insanların başına gelen en zorlayıcı olaylardan biri elektrik kesintisidir. Güneş panelleri, özellikle bu bölgelerde elektrik kesintisi problemini en kolay şekilde gideren yollardan bir tanesidir. Zira güneş enerjisi sistemleri, deprem gibi doğal afetlerin etkileyebileceği bir şebeke olmadan da çalışabilen sürdürülebilir enerji sağlarlar.
Off-Grid enerji sistemi veya şebeke bağlantısız güneş enerjisi sistemi dediğimiz bu sistemler, günümüzde çoğunlukla elektrik enerjisine erişimin güç olduğu kırsal kesimlerde kullanılmaktadır. Bu tür sistemler, deprem bölgesinde kesintisiz iletişim için gerekli olan enerjiyi sağlayabilirler. Ayrıca ilk 24 saat sonrasında hayati önem taşıyan mobil hastaneler, bakım üniteleri, konteyner evler ve çadırlar gibi yaşam alanlarının da enerjisi, bu sistemlerden sağlanabilir
Şebeke bağlantısız güneş enerjisi sistemi hakkında daha fazla bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.
Afet Bölgelerinde GES Kullanımının Avantajları
Deprem bölgelerinde güneş enerjisi sisteminden faydalanmak hayat kurtarabilir. Özellikle elektrik sağlayan şebekelerin zarar görmesi demek, deprem felaketinin özellikle ilk dakikalarında önem taşıyan organizasyon operasyonlarından, bölgede yaralanan kimseler için sağlanacak tıbbi malzemelere kadar birçok noktanın enerjisiz kalması demektir. Off-grid güneş enerjisi sayesinde elde edilebilecek avantajlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Deprem bölgesine ulaşmaya çalışan kurum ve kuruluşların işlerinin hızlanması
- Enkazda arama kurtarma faaliyetlerinin kolaylaşması
- Hayati müdahalelerde herhangi bir gecikmenin önlenebilmesi
- Toplanma alanlarının enerji ihtiyacının kolaylıkla giderilmesi
Afet Bölgelerinde GES Kullanımının Dezavantajları
Doğal afetlere yatkın bölgelerde güneş enerjisinden yararlanmanın dezavantajları şunlardır:
- Şebeke bağlantılı güneş enerjisi sistemleri, şebeke bağlantısına zarar geldiği durumlarda işlevselliğini yitirebilir.
- Off-grid enerji sistemleri, akü ihtiyacından ötürü daha pahalı olabilir.
- Güneş panelleri son derece dayanıklı olsalar da şiddeti büyük artçıl depremler, GES’e zarar verebilir.
Afet Bölgelerinde GES ile İletişim
Özellikle cep telefonları, depremden sonra hayat kurtarma potansiyeline sahiptir. Cep telefonlarından yayılan sinyaller veya enkazın altından gönderilen mesajlar, arama kurtarma ekiplerine yol gösterir. Bununla birlikte afet sonrası organize olarak birlikte çalışan ekipler için iletişim son derece önemlidir.
Afet bölgelerinde zarar gören enerji şebekeleri, iletişimi güçleştirebilir, hatta imkansız hale getirebilir. Bu problemi çözmek adına güneş enerjisi sistemlerinden faydalanılarak afet bölgelerinde hayati öneme sahip olan iletişim problemi çözümlenebilir.
Afet Bölgelerine GES Kurulumu
Afet bölgelerine güneş enerjisi sistemi kurulumu yapmak, özellikle felaketin en ağır hissedildiği ilk saatlerde kritik önem taşır. Kahramanmaraş depremi (2023) için yapılan hesaplamalarda deprem bölgesinde minimum 150 watt'lık bir güneş enerji sistemi, deprem anında ve sonrasında en önemli ihtiyaçların giderilmesini sağlayabilir.
Yalnızca ilk 24 saatte değil, depremin ileriki safhalarında GES kurulumu yapılması da büyük önem taşır. 1000 adet konteyner evin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan panel sayısı 4000dir. Ayrıca depreme karşı yapılan hazırlıklara yüksek kapasiteli güneş enerjisi sistemlerini dahil etmek, olası bir felaket senaryosunda elektrik ve ısınma gibi temel ihtiyaçların hızlıca giderilmesini sağlar.
Türkiye’de Deprem Bölgelerinde Güneş Enerjisi
Ülkemizde hem depremden etkilenen bölgelerde hem de olası depremlere hazırlık amacıyla bazı toplanma alanlarında güneş enerjisi sistemleri kurulmaktadır. Enerji firmaları, özellikle Kahramanmaraş ve Hatay gibi ağır hasar alan bölgelerde arama kurtarma faaliyetlerinin hız kazanması ve bölgedeki vatandaşların yaşam kalitelerinin arttırılması adına GES kurulumu yapmıştır. Depremden 2 gün sonra sağlanan GES sayesinde neredeyse 5 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılanabilmiştir.
Olası depremlere hazırlık olarak İstanbul’da Kağıthane Belediyesi’nin bünyesinde bulunan ve afet sonrası toplanma alanı olarak nitelendirilen 4 adet parkta GES kurulumu yapması gösterilebilir. Bunlarla birlikte yıkıcı Maraş depreminde de görüldüğü üzere camiler nispeten daha güvenli mekanlardır. Bu sebeple Bursa Mevlana Camii gibi kendi enerjisini güneş panelleri aracılığıyla üreten camilerin yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Afet Bölgelerine GES Kurulumu için Gerekli Malzemeler
Büyük hasar almış afet bölgelerinde şebeke bağlantısız güneş enerjisi sistemi kurulması için gerekli olan malzemelerden bazıları şunlardır:
- Güneş paneli
- Şarj kontrol cihazı
- Solar inverter
- Batarya
Doğal Afetlerde GES Kullanım Maliyetleri
Doğal afetten etkilenen bölgelerde hızlıca kurulacak olan küçük çaplı bir off-grid enerji sistemi, 150 dolar civarına denk gelmektedir. Olası bir depreme hazırlık mahiyetinde toplanma alanlarına kurulacak olan daha kapsamlı ve daha güvenilir off-grid enerji sistemlerinde ise fiyat, kW başına değişiklik gösterebilir. Nispeten geniş kapsamlı bir sistem, 1200 dolar gibi bir fiyattan başlayarak 6000 dolara kadar çıkabilir.