Güneş Enerjisi Çalışma Prensibi

Güncelleme:
22.5.2023
Yayım:
10.12.2021

Güneş Enerjisi Sistemi Nasıl Çalışır?

Güneş enerji sistemlerinin çalışma prensibi güneşten gelen ışınları fotovoltaik (FV) güneş enerjisi panelleri aracılığıyla yakalayıp doğru akıma (DC) dönüştürme şeklindedir. DC gücü pilde saklanabilir veya AC gücüne dönüştürülerek evlerde kullanabileceğimiz elektrik haline gelir. Fazladan üretilen elektrik enerjisi pil depolama sisteminde saklanabilir, veya elektrik şebekesine iletilebilir. Bu ayrıma göre 3 ana güneş enerjisi sistemi türü bulunur:

On-Grid Sistemler

Şebekeye bağlı güneş sistemlerine verilen addır. Bu sistemlerde üretilen fazla güneş enerjisi kredi karşılığı doğrudan elektrik şebekesine iletilir. Pil gerektirmeyen bu sistemler en yaygın kullanılanlardır. Ancak elektrik kesintisi durumunda güvenlik nedeniyle çalışamaz. Kesinti sırasında hala şebekeye elektrik vermesi arızayı onaran kişiler için tehlike yaratacaktır. Şebekeye bağlı güneş enerjisi sistemleri yazımızı inceleyerek on-grid sistemler hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Off-Grid Sistemler

Elektrik şebekesine bağlı olmayan ve pil depolama sistemi olan sistemlerdir. Fazla elektrik, pil depolama sisteminde depolanmaktadır. Genellikle elektrik şebekesinden uzak alanlarda ihtiyaç duyulmaktadır. On-grid sistemlere göre daha yüksek maliyetlidir. Şebeke bağlantısız güneş enerjisi sistemleri yazımızı okuyarak off-grid sistemler hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Hibrit Sistemler

Hibrit sistemler elektrik şebekesine bağlı olup aynı zamanda pil depolama sistemi de bulunan sistemlerdir. Gündüz üretilen güneş enerjisi gece kullanılabilir. Depolanan enerji tükendiğinde şebeke yedek olarak mevcuttur. Piller tam dolduğunda fazla üretilen güneş enerjisi şebekeye aktarılabilir.

Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?

Güneş enerjisi panelleri silikon hücreler, metal çerçeve, cam muhafaza ünitesi ve oluşan elektrik akımını aktarmak için doğrusal ve alternatif akım kablolarından meydana gelir.

Silikon, güneş ışığını emebilen ve kullanılabilir elektriğe dönüştüren iletken özellikli bir ametaldir. Güneş ışığı silikona çarptığı durumda silikon hücrelerin üzerindeki elektronlar harekete geçer ve elektrik akışını başlatır. Buna fotovoltaik etki denir. Bu elektronlar güneş paneli sayesinde DC gücüne dönüştürülür. Bu enerji depolanabilir veya AC gücüne dönüştürülerek kullanılabilir elektrik haline getirilebilir. Fazla enerji sistemin türüne göre elektrik şebekesine gönderilir. Gece veya bulutlu günlerde, güneş enerjisi yeterli olmadığı durumda şebekeden gelen elektrik kullanılır.

Güneş panelleri hakkında detaylı bilgi almak için ve panel markalarını karşılaştırmak için güneş paneli sayfamızı ziyaret edin.

GES Sistemleri Ve Karbondioksit Üretimi

Dünyada fosil yakıtlar nedeniyle karbon emisyonu gittikçe artmakta ve yenilenebilir enerji kaynakları arayışı ihtiyaç haline gelmektedir.

Güneşten yeryüzüne gelen enerji paketleri 1 saatte teorik olarak dünyaya 1 sene yetebilecek enerjiyi içermektedir. Güneş enerji sistemleri, yenilenebilir güneş enerjisini karbon salınımına sebep olmadan kullanılabilir enerji haline getiren sistemlerdir. Yalnızca güneş panellerinin üretimi sırasında karbon salınımı olur. Bu süreç dışında herhangi bir karbon salınımı meydana gelmez. Bu nedenle karbon salınımını azaltmak için güneş enerjisi sistemlerine öncelik verilmesi önemlidir.

Güneş Enerjisi Sistemlerinin En Önemli Parçaları ve Çalışma Prensipleri

Güneş enerjisi sistemlerinin en önemli parçalarını ve işlevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Güneş Paneli: Güneş enerji sisteminin en önemli parçasıdır. Panel sayesinde güneş ışınları toplanıp elektrik enerjisine dönüşür.
  • Akü: Güneş pili de denilen akü, panellerde üretilen elektrik enerjisini daha sonra kullanım için saklamaktadır.
  • İnvertör (Çevirici): İnvertör sayesinde panellerde üretilen doğru akım alternatif akıma dönüştürülerek kullanılabilir elektrik haline gelir.
  • Akü Regülatörü: Akünün tam olarak deşarj olmasına ve tam olarak şarj olmasına engel olur. Akünün ömrünü uzatır.

Güneş Enerjisi Sistemleri Çalışma Saatleri Ve Hava Koşulları

Güneş panelleri, yağmurlu, bulutlu veya soğuk günlerde çalışmaya devam eder. Ancak; en etkili doğrudan güneş ışığı alabildiği hava koşullarında çalışırlar. Isı ile değil ışık ile enerji ürettiği için havanın soğuk olmasının etkisi yoktur. Hatta güneşli ve soğuk havalarda paneller ısınmadığı için verimliliği daha yüksektir. Karlı havalarda dahi, ışık karda ilerleyebildiği için belirli bir kar ağırlığına kadar çalışabilmektedir.

Güneş enerji sistemleri gece çalışmamaktadır. Gün doğumu ile elektrik üretmeye başlar ve hava karardıktan sonra çalışması sona erer.

Güneş Enerjisi Nerede Kullanılır?

Güneş enerjisinin birçok kullanım alanı mevcuttur. Bunları sıralayacak olursak:

  • Elektrik ve ısı üretimi,
  • Kışlık tüketim ürünlerinin saklanması (Yazlık meyve ve sebze kurutma),
  • Tarım alanlarında ürün yetiştiriciliği,
  • Cep telefonları bataryasının şarj edilmesi,
  • Trafik lambaları,
  • Sokak lambaları,
  • Uzay ve uydu,
  • Hesap makineleri,
  • Sıcak ve soğuk su üretimi,
  • Tarımsal sulama faaliyetleri,
  • Güneş enerjili araçlar gibi birçok farklı alanda kullanımına rastlamak mümkündür.

Güneş Enerjisi Çalışma Prensibi Benzeri Yazılar

Telefonunda ve bilgisayarında araştırma yapan iş adamı. Hangi Enerji Bültenine üye olan iş adamı

Piagrid.com Enerji Bülteni

Üye olun, ilginizi çekebilecek güncel enerji yazılarımızı düzenli olarak paylaşalım.
Bültene Üye Olun