Enerji Tasarrufu

Güncelleme:
19.7.2024
Yayım:
28.7.2022

Enerji Tasarrufu Nedir, Nasıl Yapılır?

Enerji tasarrufu, ihtiyaçları karşılamak için enerjiyi verimli kullanmak ve gereksiz kullanımdan kaçınmaktır. Enerji tasarrufu yapmak için çok fazla yöntem vardır.

Enerji tasarrufu günlük hayatta, evde, işte, araç kullanımında ve kamu binalarında enerji tasarrufu gibi ana başlıklarda incelenmelidir. Örneğin günlük hayatta alınabilecek pratik yöntemlerden biri, çamaşır makinesini ekonomik programda çalıştırmaktır.

Enerji Tasarrufunda Verimlilik

Enerji verimliliği, enerji tüketiminde yaşam standardını düşürecek farklılıklar yapmadan ürün ve hizmetlerin sağlanması için gereken enerji miktarını azaltma hedefidir. Enerji verimliliği sağlamak için tüketilen enerji verilerini bilmek gerekir. Enerji tasarrufunda verimlilik sağlamak için tüketilen enerji verilerini analiz edilir ve aksiyonlar bu analize göre alınır.

Verimli enerji kullanımı hakkında daha detaylı bilgi edinin: Enerji Verimliliği

Enerji Tasarrufunun Faydaları

Enerji tasarrufu, hem ülke ekonomisi hem de kişisel ekonomi için fayda sağlar. Enerji tasarrufunun başlıca faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Elektriğe daha az para ödersin. Ucuz elektrik hakkında detaylı bilgi için yazımızı okuyun.
  • Her türlü enerji tasarrufu maddi açıdan rahatlatırsın.
  • Doğal kaynakların verimli kullanılması için önemlidir.
  • Çevreye olan zararı azaltırsın.
  • Enerji tasarrufu yaparak geleceğimize yatırım yapmış olursun.
  • Küresel ısınmaya karşı adım atmış olursun.

Enerji tasarrufu önlemlerinizin ne kadar işe yaradığını anlamak için ilgili sayfamızdan ortalama elektrik giderlerini ve tarife bedellerini inceleyin:  Elektrik Fiyatları

Günlük Hayatta Enerji Tasarrufu

Günlük hayatta çok ufak değişimlerle enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Günlük hayatta enerji tasarrufu sağlamak için aşağıdaki önlemler alınabilir:

  • Doğru cihazı seçin. Ev için gerekli çamaşır, bulaşık ve buzdolabi gibi beyaz eşyaları alırken enerji sınıflarına dikkat edin.
  • Masaüstü bilgisayar yerine dizüstü bilgisayar kullanın.
  • Elektronik fatura tercih edin.
  • Tek kullanımlık piller kullanmaktan kaçının.

Evde Enerji Tasarrufu

Evde enerji tasarrufu sağlamak için birçok alan ve yöntem vardır. Evde enerji tasarrufu sağlamak için:

  • Öncelikle en çok ne için enerji tükettiğinizi analiz edin ve önlemleri ona göre belirleyin.
  • Klasik ampul yerine daha az enerji tüketen florasan veya led lamba tercih edin.
  • Kombi veya klima gibi ısıtma ve soğutma sistemlerini düzenli olarak kontrol ettirin.
  • Evde beyaz eşya kullanırken çevre dostu programları tercih edin.
  • Kullanmadığınız ortamlardaki lambaları ve cihazları kapatın. Örneğin ses olsun diye arkada TV çalıştırmayın.
  • Fırın ya da ocak yerine mikrodalga kullanın.
  • Ütü yaparken kıyafetleri tek tek değil de tek seferde ütüleyin.
  • Mümkünse saç kurutma makinesi ve ütü kullanımını azaltın.
  • Evinizde yalıtım yoksa, duvar, ısı ve ses yalıtımı yaptırın.
  • Duş sürenizi kısa tutun.
  • İhtiyaç olmayan tüm şarj cihazlarını fişten çekin.
  • Bulaşıkları makinede yıkayın.
  • Bahçenizi veya balkonunuzu aydınlatırken güneş enerjisinden faydalanın. Güneş enerjili lamba hakkında detaylı bilgi için yazımızı okuyun.

İş Yerinde Enerji Tasarrufu

İş yerinde enerji tasarrufunu sağlamanın kolay ve hızlı birçok yolu vardır. Örneğin:

  • Elektrikli eşyaların kullanımını azaltmak
  • Klimaların hava filtrelerini belirli aralıklarla değiştirmek
  • Elektrik dağıtımında çoklu prizleri tercih etmek
  • Enerji tasarruflu ampulleri kullanmak
  • Kağıt harcamasını azaltmak için işleri olabildiğince dijital ortamda yürütmek

Ofiste Enerji Tasarrufu

İnsanlar günün çoğu saatini çalıştıkları yerlerde geçirirler. Bu yüzden her türlü enerji tüketiminin en sağlıklı yoldan yapılması gerekmektedir. Tasarruf yapmak düşünüldüğü gibi her zaman zor ve zahmetli değişimler yapmayı gerektirmez. Değiştirilen en ufak alışkanlık bile enerji tutumluluğuna çok büyük katkı sağlayabilir. Örnek olarak ofislerde enerji harcaması yüksek olan cihazlar, yeni düzenlemelere göre yapılmış tasarruflu cihazlarla değiştirilebilir. Böylece hem enerjiyi gereğinden fazla tüketen cihazın salınımı yok edilmiş olur hem de enerjiye harcanan maliyet azalır.

Sanayide Enerji Tasarrufu

Sanayide harcanan enerji oldukça büyük olduğu için enerji tasarrufunda bulunulması çevre için oldukça önemlidir. Fabrikalar yürürlükte olan enerji koruma kanunlarına sıkıca uymalıdır. Endüstriyel atıklar olabildiğince temizlenmeli, su ve toprağa karışmasına izin verilmemelidir. Yoğun üretim saatlerini enerjinin az kullanıldığı saatlere getirmek de avantaj sağlayacaktır. Enerjinin sağlanmasında ise Kristaline güneş panelleri gibi endüstriyel bazda ve karbon salınımı az olan yollara başvurmak sürdürülebilirliği en yüksek noktaya taşıyacaktır.

İş Yerinde Güneş Enerjisinden Faydalanma

İş yerinde enerji tasarrufu yapmanın ve çevreyi korumak için bir adım atmanın en iyi yolu güneş panellerinden faydalanmaktır. Güneş panelleri, güneşten gelen ışık ve ısı enerjisini temiz ve sürdürülebilir bir şekilde elektrik enerjisine dönüştürür. Böylece enerjiyi hem çevreye zarar vermeden hem de hiçbir ekstra maliyete gerek kalmadan üretir.

Kurulumdan sonraki zamanda güneş panellerini kullanmanın farkı, en iyi şekilde toplam enerji harcamalarındaki azalmalarda fark edilebilir. Enerji, güneşin sağlamış olduğu doğal ve sonsuz bir kaynaktan geldiği için diğer sürdürülemeyen enerji türleri gibi maliyetinde oynamalar yaşanmaz. Ayrıca çoğu kurum ve kuruluş da güneş paneli kullanan şirketlere teşvikler vermektedir. Bu sebeplerden dolayı güneş panelleri iş yerlerinde kullanım için en uygun seçeneklerden biridir.

Elektronik Aletler İçin Enerji Tasarrufu

Evde, ofiste veya her yerde enerji kullanımının büyük birkısmını elektronik aletler aracılığıyla yaparız. Elektronik aletleri verimli kullanmak büyük oranda tasarruf sağlamamız için önemlidir. Elektronik aletleriçin enerji tasarrufu yaparken aşağıdaki maddelere dikkat edilebilir:

  • Elektronik cihaz seçiminde enerji sınıflarına dikkat edilmeli.
  • Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam kapasite doldurarak çalıştırılmalı.
  • Isıtma ve soğutma sistemi filtrelerini ve süpürge toztorbası sürekli temizlenmeli.
  • TV’ler, bilgisayarlar ve oyun konsolları bekleme modunda da enerji tüketmeye devam eder bu yüzden kullanmadığınız elektronik aletlerin fişini çekin.

Elektrikli aletlerde uyguladığınız tasarruf yöntemlerinin faturanıza yansıyıp yansımadığını sorgulamak önemlidir. Kapsamlı bilgi için yazımızı okuyun: Fatura Sorgulama

Araçlarda Enerji Tasarrufu

Araçlarda enerji tasarrufu yapmak için öncelikle mümkün olduğu kadar az aracınızı çalıştırın. Sık seyahat ediyorsanız bazı zamanlarda toplu taşımayı tercih edebilirsiniz. Bunun dışında araç yakıt tüketimini azaltmak için arabanın bakımını sık sık yapın. Aracı çok hızlı kullanmak ve ani fren yapmaktan kaçının.

Kamu Binalarında Enerji Tasarrufu

Kamu binalarında enerji tasarrufu yapmak için evde kullanılan ve iş yerlerinde kullanılan önlemler baz alınır. Ancak kamu binalarında daha kapsamlı ve sistematik çözümler üretilebilir. Kamu binalarıiçin örnek çözümler şöyledir:

  • İç ortam sıcaklığının ısıtma sezonunda en fazla 22◦C, soğutma sezonunda ise en az 24◦C olması sağlanabilir.
  • Binaların deprem yönetmeliğine uygun olması ve ısı-ses yalıtımının iyi yapılması gerekir.
  • Binalarda yenilenebilir enerji kaynakları kullanılabilir.

Binaların enerji tüketimini ve binalarda kullanılan elektronik cihazların enerji verimliliğini öğrenmek için enerji kimlik belgesi alınır.

Bina enerji kimlik belgesi nedir, nasıl alınır ve benzeri detayları inceleyin: Enerji Kimlik Belgesi

Enerji Tasarrufu Uygulamaları

Birçok iş yeri, üniversite, okul ve kamu binaları enerjitasarrufu uygulamaları yapıyor. Örneğin; Boğaziçi Üniversitesi enerji tasarrufu uygulamaları kapsamına LED aydınlatma uygulamasına geçmiştir. LED Kampüste karbon ayakizi, su ayakizi çalışmaları ile enerji tasaruffu uygulamalarına devam edilmektedir.

16 Ağustos 2019’da kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve enerji maliyetinin azaltılması için Cumhurbaşkanlığı birgenelge yayımlamıştır. Yıllık toplam enerji tüketimi 250 TEP ve üzeri veya toplam inşaat alanı 10.000 m2 ve üzeri kamu binaları için 2023 yılı sonuna kadar asgari %15 enerji tasarrufu hedefi tanımlanmıştır.

Evinizde enerji tasarrufu ile ilgili fikir sahibi olmak için göz atın: Akıllı Termostat>>

Enerji Tasarrufunda Geri Dönüşüm

Geri dönüşümün enerji tasarrufunda etkisi büyüktür. Ne kadar çok geri dönüştürülebilen ürünler tercih eder ve geri dönüşüm yaparsak enerji ihtiyacımız azalır. Çünkü geri dönüşüm yaptığımız zaman bir ürünü sıfırdan üretmek zorunda kalmayız. Bu da bir ürünün üretiminde kullanılan enerjiyi azaltmak anlamına gelir.

Enerji Tasarrufunda Yalıtım

Binalarda yapılan yalıtım da enerji tasarrufuna büyük katkı sağlar. Binalarda enerji tasarrufu sağlayan malzeme ve teknolojilerin kullanımının arttırılması için uygun teşvikler yapılmalıdır.

Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarrufu

Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu kavramları benzer olsa da birebir aynı değildir. Enerji verimliliği tanım olarak, enerji tüketiminde yaşam standardını düşürecek farklılıklar yapmadan ürün ve hizmetlerin sağlanması için gereken enerji miktarını azaltma hedefidir. Enerji tasarrufu ise yaşam standartlarını biraz da olsa değiştirerek enerji kullanımı azaltmaktır.

Enerji Tasarrufu ile Benzer Yazılar

Telefonunda ve bilgisayarında araştırma yapan iş adamı. Hangi Enerji Bültenine üye olan iş adamı

Piagrid.com Enerji Bülteni

Üye olun, ilginizi çekebilecek güncel enerji yazılarımızı düzenli olarak paylaşalım.
Bültene Üye Olun