Türkiye, özellikle son yıllarda hızla büyüyen yenilenebilir enerji sektörü ile dikkat çekmektedir. Bu sektörde rüzgar enerjisi, ülkemizde en çok tercih edilen kaynaklar arasında yer alıyor. Bu nedenle, Türkiye'de rüzgar türbini imalatı yapan şirketlerin önemi her geçen gün artmaktadır. Özellikle rüzgar enerjisi alanında gerçekleşen güncel teknolojik gelişmeleri yakından takip eden bazı yerli ve yabancı şirketler, sürekli olarak değer kazanmaktadır.
Daha detaylı bilgi için inceleyin: Rüzgar Enerjisinde Teknolojik Gelişmeler>>
Türkiye'deki rüzgar türbini imalatı yapan şirketler arasında EkoRE Energy, Enercon, Güris Holding, Ege Endüstri ve Nordex gibi önde gelen şirketler bulunmakta. Bu şirketler, yenilenebilir enerji sektörünün büyümesine katkıda bulunurken aynı zamanda Türkiye'nin enerji ihtiyacını da karşılıyor.
Rüzgar santralleri hakkında daha detaylı bilgi için inceleyin: Rüzgar Enerjisi>>
Rüzgar türbini üretimi yapan yerli firmalardan bazıları, aşağıda belirtilmiştir.
Türkiye'de Rüzgar Türbini Üreten Firmalar:
Türkiye'de Faaliyet Gösteren Uluslararası Firmalar:
Ülkemizde olduğu gibi yurt dışında da türbin üretimi çok önemli bir role sahiptir. Ülkemizde santrallerde kullanılan türbinlerin çoğu yurtdışı kaynaklı şirketler tarafından üretilmiştir. Yani Türkiye'de lisanslı rüzgar enerjisi santrallerinin birçoğu, yurtdışında yer alan şirketler tarafından üretilen türbinlerden oluşmaktadır. Lisanslı rüzgar enerjisi santrali başvurusu konusunda detaylı bilgi edinmek için rehberimizi okuyabilirsiniz.
Siemens Avrupa’nın en büyük teknoloji şirketi olup merkezleri Almanya Münih’tir. Teknoloji konusunda TV'den küçük ev aletlerine ve beyaz eşyaya kadar üretim yapan şirketin Siemens Enerji altında yenilenebilir enerji ile ilgilenen bir alt şirketi mevcuttur. 1886 da kurulan bu şirket çalışmalarında elektrik üretim dağıtımı, panel ve türbin üretimi kısımlarında çalışmaktadırlar. Ülkemizdeki İlk elektrik santrali olma özelliğini taşıyan Silahtarağa Enerji Santralinde Siemens Enerji firması tarafından üretilen makineler kullanılmaktadır.
Siemens AG şirketinin hisse değeri son bir yılda %35 artış gösterirken Siemens Energy de bu %40’tır. Şirketin yine bünyesinde bulunan Siemens Gamesa adı altında bir enerji firması da mevcuttur. Bu firma 1976 da kurulmuş olup ortakları İspanyol Enerji FİRMASI Iberdola’dır. Siemens Gamesa çatısı altında 99 Gigawatt kurulu güç içeren türbin üretimi yapılmıştır.
Danimarka kurulan Vestas firması rüzgar sektöründeki lider firmalar arasında yer almaktadır. Danimarka enerji ihtiyacının %60’ını rüzgar enerjisinden sağladığından dolayı Vestasın pazar katkısı çok büyük düzeydedir. Şirketin Dünya çapında 100 Gigawatt kurulu rüzgar türbini olup, üretilen türbinlerin ülkemizde de kullanıldığını sıklıkla görürüz. Şirket son 1 yılda %30 hisse artışı yaşamıştır.
1985 yılında Çin Ekonomik Reformu ile kurulan Çinli şirket üretim faaliyetlerine 1998 yılında başlamıştır. 2006 yılında büyük bir atılımla şirket büyürken 2019 yılına kadar rüzgar sektöründe lider olarak kalmışlardır. Şirket nisan 2023’te 100 gigawatt kurulu güce sahiptir. Şirket son 1 yılda %5.59 değer kaybı yaşamıştır.
MingYang, küresel bir müşteri tabanı oluşturmuş ve çok sayıda uluslararası rüzgar enerjisi projesinde yer almıştır. Büyük açık deniz rüzgar çiftlikleri için tercih edilen bir şirket olarak ortaya çıkmıştır. İşbirliği ve teknoloji transferi yoluyla MingYang, bölgesel ekonomileri de destekliyor. Yenilenebilir enerji alanındaki geniş bilgi birikimi ve tecrübesi ile şirket, rüzgar enerjisi alanında dünya sahnesinin en iyi oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir.
Nordex, Almanya merkezli bir rüzgar türbini üreticisi ve yenilenebilir enerji çözümleri sağlayıcısıdır. 1985 yılında kurulan şirket, dünya çapında rüzgar enerjisi projeleri için türbin tasarımı, üretimi ve kurulumunda uzmanlaşmıştır. Nordex'in temel ürünleri arasında yüksek verimli türbinler, türbin kuleleri ve rotor kanatları bulunur. Şirket, çeşitli çıkış kapasitelerinde türbin modelleri sunmaktadır ve bu türbinler hem karada hem dedenizde rüzgar projelerinde kullanılmaktadır.
2025 yılına kadar dünya genelinde yaklaşık 14.000 rüzgar türbininin ömrünü tamamlayarak hurdaya ayrılması beklenmektedir. Bu durum, eski türbinlerin yenilenmesi ve daha verimli modellerle değiştirilmesi için fırsatlar sunmaktadır.
Ayrıca, Çin'de 18 MW'lık dünyanın en büyük rüzgar türbini kurulmuştur. Bu tür gelişmeler, rüzgar enerjisi teknolojisindeki hızlı ilerlemeyi göstermektedir.
Türkiye, 2025 yılı sonunda 1000 MW'lık YEKA RES-2'nin ve 1000 MW'lık YEKA GES-4'ün devreye girmesini hedeflemektedir. Ayrıca, yerli ekipman kullanımı şartıyla yeni YEKA ihaleleri yapılması ve deniz üstü rüzgar santrali projelerinin geliştirilmesi öngörülmektedir.