Rüzgar enerjisi santrallerinde elektriği üretmek, depolamak ve dağıtmak adına devlet tarafından verilen yasal hakka lisans denir. Lisans sahibi olan tüzel kişilerce resmi olarak RES kurabilirler. Lisans alma süreci iki aşamadan oluşur. İlk aşama Meteoroloji Genel müdürlüğü tarafından denetlenirken ikinci aşama olan lisans aşaması EPDK tarafından denetlenir ve uygun görüldüğü takdirde lisans verilir.
Rüzgar enerjisi hakkında daha detaylı bilgi edinin >>
RES türleri lisanslı ve lisanssız olmak üzere iki alt birime ayrılır. Lisanslı RES’lerde üretilen elektrik devlet şebekesine aktarılırken lisanssız RES’lerde ise üretilen elektrik, RES'e sahip olan kişi ya da kuruluş tarafından kullanılır.
Yönetmeliğe aşağıdaki dosyadan ulaşabilirsiniz.
Başvurular iki aşamada gerçekleşip lisans ve ön lisans başvuru aşaması olmak üzere ikiye ayrılır. Ön lisans aşaması Meteoroloji Genel Müdürlüğü ya da aracı bir kurum tarafından denetlenirken eşitli yükümlülüklerin ve ölçümlerin sağlanması şartı gerçekleştiğinde ön lisans alınır. Ön lisans alan tüzel kişi veya şirketlerin 15 gün içinde lisans başvurusunda bulunması gerekir. Bu aşama EPDK tarafından incelenir ve uygun şartlar sağlandığı takdirde lisans verilir.
Ön lisans başvurusu sırasında istenen belgeler aşağıdaki gibidir. Ön lisans başvuru bedeli için ise net bir sayı söylenemez çünkü bu santralin yapısına ve kurulu gücüne göre değişiklik gösteren bir husustur.
Ön lisans başvuruları her yıl Ekim ayının ilk beş günü içinde yapılır.
Ön lisans süresince lisans başvurusu yapılması zorunlu olup üretim izni alabilmek için gerekli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Başvuru dosyası EPDK’ya gönderilir ve kurumun yapacağı değerlendirme on gün içinde tamamlanır. Belgelerde eksiklik görülmesi durumunda ilgili şahıs ya da şirkete 15 gün süre verilerek tekrar değerlendirme kırk beş gün içinde tekrar tamamlanır.