Elektrik güvence bedeli, elektrik üreticileri tarafından tüketilen elektrik enerjisine karşılık gelen borcun ödenmemesi riskine karşı alınan bedeldir. Tüketicinin mevcut kullanım yerinin değişmesi veya sözleşmesinin bitmesi halinde tüketilen elektrik enerjisi miktarının ücretini teminat altına almak için alınır.
Elektrik aboneliği esnasında yeni abone olacak kişilerden teminat kapsamında elektrik güvence bedeli alınır. Elektrik aboneliğiniz konusunda daha detaylı bilgi edinmek için Elektrik Aboneliği veya Elektrik Abone Grupları rehber yazımızdan destek alabilirsiniz.
Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nin 30. maddesine göre, ön ödemeli sayaç kuran tüketicilerden ve özel nitelikli kamu kurumları dışındaki her tüketici, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nin 25. maddesi uyarınca güvence bedeli ödemek durumundadır. Bu durum, her tüketiciyi kapsar ve sadece özel nitelikli kamu kurumlarından ayrı tutulur.
Güvence bedeli sorgulamak için elektrik tedarikçinizin internet sitesi veya müşteri hizmetleri hattı üzerinden doğrudan bilgi almanız en sağlıklısıdır.
Güvence bedeli, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yıllık olarak güncellenir. Bütün görevli elektrik şirketleri tarafından benzer şekilde uygulanır.
2024 yılında EPDK’nın belirlemiş olduğu 1 kW başına elektrik güvence bedeli şu şekildedir:
Mesken için teminat bedeli abonelik başvurusu esnasında, hemen peşin alınır. Elektrik şirketlerinin politikasına göre, güvence bedeli taksitlendirilerek elektrik faturalarına yansıtılabilir veya kredi kartıyla tahsil edilebilir. Ödeme yönteminleri görevli elektrik şirketlerine göre değişebilir bu yüzden detaylı bilgi için bölgenizdeki elektrik sağlayıcı şirkete başvurmalısınız.
Ticarethane elektrik tüketicileri ise güvence bedeli yerine bankadan temin edecekleri bir teminat mektubunu sunabilirler.
Evet, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre sözleşmenin feshi ya da sona ermesi durumunda, teminat bedeli iade edilir. İptal sürecinin başlattıktan 5 iş günü içerisinde nakit olarak ya da hesaba ödeme yoluyla elektrik güvence bedeli iade edilir.
Serbest tüketici olarak tedarikçi değişikliği yaparken yeni tedarik şirketine geçişte, önceki tedarikçinizden alınan güvence bedelini kullanabilirsiniz. İlk kez serbest tüketici olan tüm elektrik tüketicileri, daha önce elektrik satın aldıkları görevli tedarik şirketlerine ödedikleri güvence bedelini geri alabilirler.
Elektrik aboneliği sırasında ödenen güvence bedeli, tüketicinin sözleşme süresince taahhüt ettiği hizmeti karşılayabilmesi için alınır. Bu bedel, bazı durumlarda indirimli elektrik seçenekleriyle dengelenebilir.
Detaylı bilgi için inceleyin: İndirimli Elektrik Faturası>>