Elektrik Sigortası

Yasemin Güneri
Yazar
Emir İlker Siper
Emir İlker Siper
Danışman
Yasemin Güneri
Güncelleme:
25.6.2024
Yayım:
8.6.2023
Elektrik Sigortası

Elektrik Sigortası Nasıl Çalışır?

Elektrik devreleri aşırı akım ve kısa devre durumlarına karşı elektrik sigortaları ile korunmaktadır. Elektrik sigortaları temel olarak devrede belirli bir noktada konumlanan bir sigorta elemanı ve bu elemanın koruduğu devrenin çalışma akımına göre belirlenen bir sigorta değerinden oluşur.

Elektrik sigortaları, sigorta elemanının içindeki bir telin aşırı akımla ısıtıldığında eridiği teorisine göre çalışır. Bu tel, sigorta elemanına bağlanır ve sigorta, devrenin normal çalışma akımı telin dayanabileceğinden daha az olduğunda işlevseldir. Ancak devre aşırı akım akışı veya kısa devre durumu yaşarsa tel ısınır ve erir. Telin erimesi sonucu devre kesilir ve akım akışı durur. Sigortanın devreyi koruma amacı bu şekilde yerine getirilmiş olur.

Elektrik aboneliğiniz konusunda daha detaylı bilgi edinmek için Elektrik Aboneliği yazımıza göz atabilirsiniz.

Elektrik Sigortası Seçimi

Elektrik sigortası seçiminde korunması gereken devrenin özellikleri ve akım değerleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bir elektrik sigortası seçerken, aşağıdakileri aklınızda bulundurun:

  • Devre Tipi: Sigortayı kullanacak devrenin türünü belirlemek önemlidir. Örneğin evlerde ve işyerlerinde kullanılan ana sigortaların akım değerleri daha yüksek olmalıdır.
  • Akım Kapasitesi: Sigorta, korunması gereken devrenin akım gereksinimlerine göre seçilmelidir. Sigorta akım değeri, korunan devrenin çalışma akımından yüksek olmalı ancak aşırı olmamalıdır.
  • Kısa Devre Kapasitesi: Sigortanın kısa devre kapasitesi, devrenin kısa devre akımına dayanabilecek seviyede ayarlanmalıdır.
  • Sigorta Tipi: Seçilecek sigorta tipi önemlidir. Termal sigortalar ve manyetik sigortalar en popüler iki sigorta türüdür. Aşırı akım koruması termik sigortalarla, kısa devre koruması ise manyetik sigortalarla sağlanır.

Elektrik ve Elektronik Sistem Sigortalarının Uygulama Alanları

Elektrik ve elektronik sistem sigortalarının çeşitli kullanım alanları mevcuttur. İşte elektrik ve elektronik sistem sigortalarının kullanıldığı birkaç alan:

  1. Aşırı akımlara ve kısa devrelere karşı koruma sağlamak için elektrik şebekeleri ve güç dağıtım sistemleri sigortalar kullanır.
  2. Enerji şebekeden tüketiciye aktarılırken bu sigortalar güvenlik sağlar.
  3. Sigortalar evlerde ve işyerlerinde elektrikli ekipmanlarda ve aydınlatma sistemlerinde kullanılmaktadır.
  4. Bu sigortalar, aşırı yüklere veya kısa devrelere karşı koruma sunarak yangın riskini azaltır.
  5. Otomobillerde elektrik ve elektronik sistemler için sigorta koruması sağlanır.
  6. Arabadaki bir elektrik devresinde aşırı akım veya kısa devre meydana geldiğinde arabanın ana sigortaları, devreyi korur.
  7. Buzdolapları, fırınlar ve çamaşır makineleri dahil olmak üzere elektrikli ev aletleri sigorta kullanır. Elektronik Cihazların Elektrik Tüketimi konusundaki rehber yazımızdan daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
  8. Bu sigortalar aşırı akım koruması sunarak evlerdeki ve ev aletlerindeki elektrik sistemlerinin güvenliğini sağlar.
  9. Sigorta koruması, televizyonlar, oyun konsolları ve televizyonlar dahil olmak üzere barındırdıkları elektronik bileşenleri korumak için bilgisayarlarda ve diğer elektronik cihazlarda kullanılır.

Bu sigortalar, hassas elektronik bileşenleri koruyarak aşırı akımlara ve kısa devrelere karşı koruma sağlar.

Elektrik Sigortası Neden Atar?

Korumak için tasarlandıkları devrelerde aşırı akım veya kısa devre olması durumunda elektrik sigortaları atar.

Elektrik sigortası aşağıdaki nedenlerle atabilir:

  • Bir devre normalden daha fazla akım aldığında, bir sigorta atacaktır. Hasarlı kablolar, hatalı bağlantılar veya aşırı yüklenmiş cihazlar bunun olağan suçlularıdır. Elektrik Kaçağı isimli rehber yazımızdan bu konuda detaylı bilgi edinebilirsiniz.
  • Kısa Devre: Devrenin iki iletkeni doğrudan birbiriyle temas ettiğinde kısa devre oluşur ve akımın bu yoldan kesintisiz olarak akmasına izin verilir. Sonuç olarak kısa devrenin etkileri, sigortanın hızlı tepki vermesi ve devre kesme eylemiyle en aza indirilir.
  • Arıza veya hata: Bir elektrik sisteminde veya cihazda bir sorun olduğunda sigorta atabilir. Bu, makinenin iç parçalarının zarar görmesini önlemek için sigortanın devre koruma mekanizması olarak işlev görür.

Elektrik Sigortasının Atması Nasıl Önlenir?

Elektrik sigortasının atmasını önlemek için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:.

  1. Uygun kapasiteli bir sigorta kullanın: Sigortanın koruduğu devrenin akım değerini doğru olarak belirleyin. Ardından uygun sigortayı seçin. Akım değeri, devrenin tipik çalışma akımını aşacak kadar yüksek olmamalıdır.
  2. Aşırı yüklemeden kaçının: Elektrikli cihazların üzerinde belirtilen maksimum güç değerlerini aşmamaya özen gösterin. Bir devrede birkaç cihaz kullanırken, genel güç tüketimini sınırlayın ve aşırı yüklenmeyi önleyin.
  3. Yüksek kaliteli malzemeler ve uygun elektrik bağlantıları kullanın: Yüksek kaliteli malzemeler ve uygun elektrik bağlantıları kullanın. Aşırı ısınma ve yanmış sigortalar yanlış veya özensiz bağlantılardan kaynaklanabilir.
  4. Kısa devreleri önlemek için elektrikli cihaz kabloları dikkatli bir şekilde tutulmalı ve hasarlı kablolar değiştirilmelidir. Aynı prizde birkaç cihaz kullanırken aşırı kablo birikmesine dikkat edin.
  5. Elektrik devrelerini kablolarda, fişlerde ve diğer parçalarda hasar olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin. Aşınmış veya hasarlı bileşenleri değiştirin.

Elektrik Sigortasını Koruma

  1. Sigortayı doğru yerde tutun: Sigortanın korumakta olduğu devrenin başlangıcında sağlam bir şekilde takıldığından emin olun. Sigortanın gevşek veya dengesiz olup olmadığını kontrol edin. Sigortaların bu şekilde korunduğu sigorta kutusunun kapağını daima kapalı tutunuz. Kapak, sigortaları kir, nem ve diğer zararlı unsurlardan koruyarak güvenliğini sağlar.
  2. Elektrik sigortalarının bakımını düzenli olarak Yapın: Elektrik sigortalarını kontrol edin ve bakımını yapın. Sigortaların lekesiz olduğundan emin olun ve herhangi bir işaret olup olmadığına bakın. Yanma, erime veya başka hasar belirtileri gösteriyorsa sigortanın değiştirilmesi gerekir.
  3. Profesyonel yardım alın: Elektrik sigortalarıyla ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, bir elektrik uzmanından yardım alın. Elektrik sigortalarının doğru seçimi, montajı ve bakımı bir profesyonelin yardımını gerektirir.
  4. Doğru yedek sigortaları elinizin altında bulundurun: Bir sigortanın atması ve değiştirmeniz gerekmesi ihtimaline karşı doğru değerde yedek sigortaları elinizin altında bulundurun. Tip, akım değeri ve diğer özellikler açısından sigortaların uyumluluğunu doğrulayın.
  5. Elektrik yükünü dengeleyin: Sigortalar durmadan atmaya devam ederse aşırı yüklemeniz olabilir. Yüksek güçlü cihazları farklı devrelere bölebilir veya elektrik tüketiminizi dengelemek için enerji tasarruflu cihazlar kullanabilirsiniz.

Son olarak da elektrikli cihazları dikkatli kullanın ve tüm kılavuzlara ve talimatlara gerektiği gibi uyun. Kısa devreye veya aşırı akıma neden olabilecek kötüye kullanımı önleyin. Bütün bunlar sadece sigortanız için değil elektrik kazalarından korunmak için de gereklidir. Evlerde En Sık Yaşanan Elektrik Kazaları yazımızdan bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Elektrik Sigortası Benzer Yazılar

Piagrid.com Üye Olun

Piagrid.com'a Üye Olun

Üye olun, ilginizi çekebilecek güncel enerji yazılarımızı takip edin
Üye Olun