Hava Filtresi
Hava temizleme cihazları olarak da bilinen hava filtreleri, evin içerisindeki sigara dumanı, yemek kokusu, çöp kokusu, toz gibi birçok farklı kötü kokuyu temizleyerek havada serbest halde dolaşan zararlı organizmaları ve nahoşluğu yok eder. Hayat kalitesini önemli derecede arttıran eşyalardan olan hava temizleyiciler sayesinde evinizin temizliğine de katkıda bulunmuş olursunuz.
Hava Temizleyici Çalışma Prensipleri
Hava temizleyiciler en basit haliyle kirli havayı çekip çeşitli filtrelerden geçiren sonra da geri salan cihazlardır. Birkaç farklı filtre kullanımı sayesinde sadece toz, kıl ve polen gibi gözle görülür maddeler değil, havada serbestçe dolaşan kötü kokular da filtrelenir. Böylece alerji atakları, evin içerisinde küf oluşumu gibi birçok farklı durum kolayca engellenir.
Hava Filtresi Kullanım Sebepleri
Hava temizleyici veya hava filtresi kullanım sebeplerinden bazıları aşağıdaki gibidir:
- Yaşam alanında küf ve rutubet oluşumunun önlenmesi
- Evinizin içerisinde yapılan yemeklerin kokusunun çıkması
- Evinizin çevresindeki inşaatlardan ve araç trafiğine yakın yerlerden toz kalkması ve evin içine girmesi
- Hastane gibi yerlerde steril ortamların son derece önemli olması
- Soğuk havalarda cam açmak yerine alternatif bir havalandırma çözümü arayışı
- Alerji ve astım gibi özellikle üst solunum yolu hastalarının ataklarının engellenmesi
- Evin içerisindeki eşyaların uzun ömürlü bir hale getirilmesi
- Evde sürekli tüy döken uzun tüylü kedilere sahip olunması
Hava Temizleyici Markaları
Günümüzde önerilen hava temizleyici markalarından bazıları şunlardır:
- Dyson: MyDyson uygulaması sayesinde hızlıca uzaktan kontrol imkanı da sunan Dyson Hava Temizleyici, en çok adı duyulmuş hava temizleyicilerden bir tanesidir.
- Xiaomi: Sessiz çalışmasıyla ve hava kalitesini gerçek zamanlı olarak takip etme imkanıyla Xiaomi Air Purifier, hava temizleyici markaları arasında en fazla tercih edilenlerden bir tanesidir.
- Philips: Yapay zeka destekli uyum sağlama teknolojisi ve ultra sessiz bir şekilde çalışma imkanı sunmasıyla sektör lideri Philips de evinin havasını değiştirmek isteyenler için şahane bir tercih olabilir.
- Electrolux: Çocuk kilidi, AirSurround ve PureSense sistemi ve 92 metrekarelik etki alanı gibi özelliklere sahip olan Electrolux marka hava temizleyiciler, hayat kalitenizi arttıracaktır.
- Fakir: Türkiye içerisinde en çok kullanılan markalardan bir tanesi olan Fakir’in de farklı çalışma modlarına ve otomatik çalışma seçeneklerine sahip hava temizleyici cihazları bulunmaktadır.
Hava Temizleyici Nasıl Kullanılır?
Hava temizleyici kullanımı son derece kolay bir cihazdır. Doğru kullanıldığında uzun ömürlü bir teknoloji haline gelebilir. Hava temizleyici kullanımı kısaca şu şekilde olmalıdır:
- Hava temizleyici, hava akışının yoğun olduğu bir noktaya yerleştirilir.
- Ön filtreler düzenli olarak temizlenir veya yenilenir.
- Elektrik tasarrufu için hava temizleme cihazı ekonomik modda açık kalmalıdır. Enerji Tasarrufu sayfamızdan bu konuda daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Ek olarak hava temizleyici kullanılsa bile pencereleri ve kapıları açarak dışarıdaki temiz havanın içeriye girmesini sağlamak önemli olabilir.
Akıllı Hava Temizleyici
Akıllı hava temizleyiciler, bir kumanda veya üzerindeki butonlara ihtiyaç duymadan telefondan hızlıca kontrol edilebilen hava temizleyici türleridir. Bu tür cihazlara uzaktan rahat ve hızlı bir biçimde ulaşarak evde olmadığınız zamanlarda bile açıp kapatabilirsiniz. Böylece teknolojik cihazlarınızın gereksiz yere çalışmasını önleyebilirsiniz.
Akıllı Ev Aletleri yazımızdan bu tür ürünlerin sağladığı kolaylıklar ve faydalar konusunda detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Hava Filtresi Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hava temizleyici seçiminde önemli olan noktalardan bazıları şu şekilde özetlenebilir:
- Hava filtreniz, evinizin metrekare büyüklüğüne uygun olmalı.
- Seçmekte olduğunuz hava temizleyicinin sahip olduğu filtrelerin ve modların sizin yaşam tarzınıza ve problemlerinize uygun olduğundan emin olun.
- Hava temizleyicinin çıkarttığı sesin hayatınızda bir problem yaratmayacağını görmeden almayın.
- Düşük emisyonlu ürünlere göz atarak karbon ayak izinizi düşürebilirsiniz. Karbon Ayak İzi yazımızdan bu konuda detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Hava Temizleyici Çeşitleri
Her türlü teknolojik cihazda olduğu gibi hava temizleyicinin de farklı türleri bulunmaktadır. Bu çeşitlerden her birini dikkatlice inceleyerek ihtiyacınıza en uygun olanı satın almak hem size hem de bütçenize en doğru karar olacaktır.
- Elektrostatik filtreli hava temizleyici: Elektrostatik filtreli hava temizleyiciler, havada süzülen partikülleri üzerine çekerek çalışır. Bunu da statik elektrik prensipleriyle yapar. Çekilen hava, elektrik yüklü filtreden geçerek temizlenir.
- Elektrostatik tortulaştırıcı hava temizleyici: Bu hava temizleyici türünde çekilen hava, iyonize edilir. Sonrasında da pozitif elektrik yüküyle dolu olan bu hava partikülleri, bir metal plak yardımıyla negatif elektrik yüküyle birleştirilir.
- İyonik hava temizleyici: Havadaki partikülleri iyonlaştırarak havayı temizler.
- Mekanik filtreli hava temizleyici: Mekanik filtreli hava temizleme cihazları, havayı fiber veya köpük filtre yardımıyla temizler.
- Ozonlu hava temizleyici: Atmosferde bulunan ozon gazı, hava temizleyiciler sayesinde tutularak havadaki maddelerin hızlıca temizlenmesini sağlar. Çoğunlukla insan yoğunluğunun fazla olduğu alışveriş merkezleri ve mağazalar gibi ortamlarda kullanılır.
- Su filtreli hava temizleyici: Bu tür hava temizleyiciler, temizliği filtreleme haznesinde bulunan bir su filtresi yardımıyla yapar. Bu sayede havayı hem temizler hem de nemlendirirler.
Elbette hava temizleyici çeşitlerinin birçoğunda düzenli olarak bakım yapılması ve filtrelerin değiştirilmesi şarttır.