Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), enerji sektöründe çeşitli finansman ürünleri sunmaktadır:
Bu ürünler, TSKB'nin enerji sektöründeki geniş finansman yelpazesini yansıtmaktadır.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. Türkiye'nin ilk özel sermayeli kalkınma ve yatırım bankası olarak İstanbul'da 1950 yılında Dünya Bankası, T.C. Merkez Bankası desteği ve ticari bankaların pay sahipliği ile kurulan bir bankadır.
Enerji verimliliği, hizmet ve ürünlerin üretimden tüketime kadar olan süreçlerin her aşamasında kaynakların en etkin şekilde değerlendirilmesi anlamına gelmektedir. Diğer bir ifadeyle, ısı, gaz, buhar, basınçlı hava, elektrik gibi farklı formlarda meydana gelebilen enerji kayıplarının önüne geçilmesi, ayrıca gelişen teknolojilerin kullanımıyla üretimi, sunulan hizmetleri, fiziksel konforu veya sosyal refahı olumsuz yönde etkilemeden enerji tüketiminin azaltılmasıdır. Güncel olarak yaşanan enerji krizi gölgesinde, ülkelerin güvenli enerji arzı imkânına sahip olması hem siyasi hem de ekonomik bir zorunluluk haline gelmiştir. İklim hedefleri, ekonomi ve arz güvenliğini aynı anda karşılayabilen enerji verimliliği, ülkeler için enerji krizinin çözümünde en önemli politika bileşeni olarak görülmektedir. Bu sebeple, çoğu ülkenin enerji krizinin etkilerini minimize etmek amacıyla enerji verimliliği eylemlerini hızlandırdığı görülmektedir.
Detaylı bilgi için inceleyin: Enerji Verimliliği>>
TSKB orta ve uzun vadeli kaynakları ile 2002 yılından bu yana ülkemizde yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirilen projeleri desteklemektedir.
Kaynak ayırılan enerji projeleri hidroelektrik santrallerinden güneş, rüzgar, biyokütle ve jeotermal enerji santraline kadar çeşitlilik göstermektedir. Kaynak aktarılan toplam 387 proje için öngörülen güç 8.294 MW düzeyindedir.
TSKB’nin kaynak aktardığı enerji projeleri, Türkiye’nin toplam kurulu yenilenebilir enerji gücünün %15’ini temsil etmektedir.
2021 yıl sonu itibarıyla TSKB’nin finansman sağladığı enerji projelerinin %91’i üretime başlamıştır.
2000’li yılların başında global kabul görmüş sürdürülebilirlik prensiplerini tüm bankacılık süreçlerine entegre edilmiştir. Üst yönetimden başlayarak sahiplenilen ve geniş katılımlı bir Sürdürülebilirlik Komitesi ile yönetilen sürdürülebilirlik faaliyetlerinde ekonomik kalkınma, çevresel etki ve sosyal kapsayıcılık ekseninde somut değer yaratma vizyonuyla ilerlemektedir.
Ulusal ve global arenada pek çok inisiyatifle beraber çalışmakta, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını merkeze alan bankacılık modeliyle 17 SKA’nın 9’una doğrudan katkı sağlamaktadır. Finansal, çevresel ve sosyal performansıyla gelecek hedeflerini her yıl yayınlanan entegre faaliyet raporlarının yanı sıra TCFD İklim Riski, CDP Karbon Saydamlık gibi farklı raporlamalarla paydaşlarının bilgisine sunmaktadır.
Yaklaşık 20 yıla yakın bir süredir finansman sağladığı 330 yenilenebilir enerji projesinin 162 adedi GES projelerinden oluşan TSKB, şimdiye dek 250 MW kurulu güce toplam 250 milyon doların üzerinde kaynak sağladı. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu alandaki yatırımlara yoğunlaşmayı planlayan banka, 200 milyon dolar tutarında GES finansmanı sağlamayı hedefliyor.
2002 yılından bugüne Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirilen projelerini destekleyen Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), güneş enerjisi santrallerine (GES) sağladığı finansman olanaklarıyla, sektöründe örnek teşkil etmeyi sürdürüyor.
Tüm dünyada temiz enerji kaynakları arasında yer alan rüzgâr, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için de iyi bir alternatif olarak kabul ediliyor. 15 Haziran Dünya Rüzgâr Günü’nde bu enerji kaynağının önemine dikkat çeken TSKB, finanse ettiği RES yatırımlarıyla karbondioksit emisyonu azaltımına her yıl yaklaşık 2,5 milyon ton katkı sağlıyor. Türkiye’nin coğrafi özellikleri sebebiyle yenilebilir enerji kaynakları açısından oldukça avantajlı olduğuna dikkat çeken TSKB, 2006 yılından bu yana yenilenebilir enerji yolculuğunda ülkenin önemli bir lokomotifi olan rüzgâr santralleri için kaynak yaratmaya devam ediyor.
AkfenHES Yatırımları ve Enerji Üretim A.Ş.’ye ait şirketlerden “Beyobası Enerji Üretim A.Ş”, “İdeal Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.” ve “Çamlıca Elektrik Üretim A.Ş.”nin Hidroelektrik Santrali için 222.433.000 Euro’luk yatırım gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin çeşitli illerinde 3 şirket ile gerçekleştirilecek projeler tamamlandığında toplamda 135 MW Kurulu güce sahip olacak ve yılda 607 Milyon kWh enerji üretilecek. Bugüne kadar AKFEN öz kaynaklarından 55.983.000 Euro harcanmış olan söz konusu yatırımın 166.450.000 Euro’luk kısmı için kredi sözleşmesi imzalandı. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Yapı Kredi Bankası, NBG-Finansbank, Denizbank ve Türkiye İş Bankası konsorsiyumu tarafından sağlanan kredinin imza töreni 27 Nisan 2009 Pazartesi günü Sheraton Hotel Maslak’ta gerçekleştirildi.
İlk olarak Aydın’da bulunan Sırma HES yatırımı tamamlanmış olup Mayıs 2009’da devreye alınacaktır. Kalan projeler ise, 2010 yılı sonuna kadar devreye alınacak olup 135 MW kurulu güçleri ile yılda 607 Milyon kWh enerji üretecektir.
2013 yılından bu yana ülkemiz özel sektöründe kaynak verimliliğinin artırılmasına yönelik çalışmalarla orta ve uzun vadeli fonlama imkânları sunulmaktadır.
Kaynak verimliliği yatırımları ile ham madde, enerji ve su gibi doğal kaynakları daha verimli kullanılabilir, daha az girdi ile daha çok değer yaratılabilir.
Kaynak Verimliliği Projelerinde öne çıkan başlıklar: