Ana SayfaEnerji KredisiAkbank

Akbank Enerji Dostu Kredi

Akbank'ın, müşterilerinin enerji tasarrufu sağlamak amacıyla gerçekleştirecekleri yapım faaliyetlerinin finansmanı için "Akbank Enerji Dostu Kredi"yi hayata geçirdiği bildirildi.

Akbank'tan yapılan yazılı açıklamada, kredinin, enerji verimliliğinin artırılması ve enerji maliyetlerinin azaltılması amacıyla işyeri, fabrika gibi ticari gayrimenkullerin ısıtma, soğutma, elektrikli motorların ve aydınlatma sistemlerinin yenilenmesi, dış cephelerin yalıtılması ve çevreci enerji kaynaklarına yönelinmesi için firmalarca kullanabileceği belirtilerek, yatırım ve işletme sermayesi kredileri olmak üzere iki başlık altında Akbank müşterilerine sunulduğu ifade edildi.

Kredi ile firmalara enerji verimliliği yaratmaya yönelik harcamalarının finansmanı için 7 yıla kadar vade imkanı sağlandığı belirtilen açıklamada, enerji verimliliği yaratılmasının yanı sıra yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanı amacı ile de proje kredisi kullandırılabileceği vurgulandı.

Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli konuya ilişkin şunları kaydetti:

"Yasal düzenlemelerin hızlanması ile de enerji verimliliği konusu bir zorunluluk olarak günlük hayatın ve iş hayatının gündemine giriyor. Bu noktada KOBİ'lerin enerji verimliliğinin artırılması amacıyla Enerji Dostu Kredi'yi hayata geçirdik. Metrekare başına ortalama yalıtım maliyetinin 28–32 lira olduğunu varsayarsak, 1000 metrekarelik bir işyerinin yalıtım maliyeti 28 bin-32 bin lira arasında değişiyor."

Yenilenebilir Enerji Kredileri

Rüzgar, güneş, biyokütle ve jeotermal gibi çevre dostu enerji üretim kaynaklarını konu edinen projeler, proje finansmanında en öncelikli projeler arasında bulunuyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üreten tesislerin finansmanını sağlamakta.

Yıl sonu itibarıyla, bugüne kadar finanse edilen enerji projelerinin 3.163 MW’ını HES, 1.037 MW’ını RES, 320 MW’ını JES, 181 MW’ını GES ve 21 MW’ını Biyokütle tesisleri oluşturdu. 2021 yıl sonu itibarıyla destek verilen yenilenebilir enerji proje sayısı 185 oldu. Son dört yılda olduğu gibi, 2021’de de inşaat aşamasındaki projelere ayırılan finansmanın %100’ünü yenilenebilir enerji projeleri için sağlamaya devam ederken, kredi desteği sağlanılan yenilenebilir enerji projelerinin toplam enerji portföyü içerisindeki payı %76 olarak gerçekleşti.

Çatı GES Yatırım Kredisi

Akbank sürdürülebilir finansman çalışmaları kapsamında  Çatı GES Yatırım Kredisi ürününü sürdürülebilirlik odaklı ürünleri arasına ekledi.

Akbank, sürdürülebilirlik odaklı ürünlerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Yeşil Dış Ticaret Paketi ile müşterilerine uygun fiyatlı uluslararası fon transferi paketini sunan Akbank, ayrıca yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve kaynak verimliliğine katkı sağlayan yatırım malı alımlarında müşterilerini Aklease’in sürdürülebilir ECOLease ürünleri ile uzun vadeli ve uygun finansman maliyeti ile de buluşturmuştu. Akbank bu defa, ‘Çatı GES Yatırım Kredisi' ürünü ile çevresel ayak izini azaltmak isteyen müşterilerine finansman desteğini çeşitlendiriyor.Bu ürün ile enerji verimliliği çalışmalarının hızlandırılması, temiz üretim çalışmalarının desteklenmesi, karbon ayak izinin azaltılması, iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarının desteklenmesi amaçlanıyor. Böylece Akbank, ‘Çatı GES' kurulumlarının finansmanında özel ürünler ve özel fiyatlar sunarak düşük karbon ekonomisine geçişi hızlandırıyor. Banka ayrıca, müşterilerinin uçtan uca ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Türkiye’nin önde gelen EPC (Engineering Procurement and Construction) “Mühendislik, Tedarik ve Kurulum” firmaları ile iş birlikleri kuruyor.Akbank Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Tugal, yeni kredi ile şu açıklamada bulundu: “Akbank olarak pozitif etkimizi arttırırken çevresel ayak izimizi de azaltıyoruz. Türkiye’yi geleceğe taşıyan öncü banka olma hedefiyle yola çıkarak Sürdürülebilir Finansman, Ekosistem Yönetimi, İnsan & Toplum ve İklim Değişikliği çalışmalarına odaklanıyoruz. Ülkemizin düşük karbon ekonomisine geçişine destek için çalışmalarımız, söz verdiğimiz gibi hız kesmeden devam ediyor. Bankacılık sektöründe sürdürülebilir finansman alanında somut hedef veren ilk mevduat bankası olarak 2030 yılına kadar ülkemize 200 milyar TL sürdürülebilir kredi finansmanı sağlama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Diğer taraftan, kredi portföyümüzün iklim değişikliğine olan etkisini 2030 yılına kadar azaltma hedefimiz de var. Bu ürünümüz ve iş birliklerimiz ile hedeflerimize ulaşmak için önemli bir adım daha atıyoruz.”

Çevre Dostu Taşıt Kredisi

Sürdürülebilir bir gelecek için karbon ayak izimizi en aza indirgeme konusuna verdiği önemle elektrikli ve hibrit araç alımlarına yönelik tasarlanan Çevre Dostu Taşıt Kredisi  avantajlı fiyatlama seçenekleri ile sizleri bekliyor. Karbon Ayak İzi yazımızdan bu konuda detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Elektrikli ve Hibrit araç alımlarına özel indirimli faiz oranı ve %50 indirimli tahsis ücreti fırsatı sunuluyor.

0 km ve 2. El Elektrikli ve Hibrit tüm marka ve modellerde özel fiyatlama ve indirimlerin geçerli olduğu belirtiliyor.

0 km bireysel taşıt kredilerinde satın alınacak aracın nihai fatura değeri, 2. El için ise kasko değeri dikkate alınacaktır;

  • 0-400.000 TL aralığında olan için azami %70’i;
  • 400.001 TL – 800.000 TL aralığında olanlar için azami %50’si;
  • 800.001 TL - 1.200.000 TL aralığında olanlar için azami %30’u;
  • 1.200.001 TL – 2.000.000 TL aralığında olanlar için azami %20’i kadar taşıt kredisi kullanabilmekte olup;
  • 2.000.000 TL üzerinde olanlar taşıt kredisi kullanamamaktadır.

  • 0-400.000 TL aralığında olan için azami 48 ay;
  • 400.001 TL – 800.000 TL aralığında olanlar için azami 36 ay;
  • 800.001 TL - 1.200.000 TL aralığında olanlar için azami 24 ay;
  • 1.200.001 TL – 2.000.000 TL aralığında olanlar için azami 12 aya kadar taşıt kredisi kullanabilmekte olup;
  • 2.000.000 TL üzerinde olanlar taşıt kredisi kullanamamaktadır.

Koşullar

  • 18 yaşından büyük olunmalı, risk ve istihbaratta olumsuzluk olmamalıdır.
  • Gelir belgelenmelidir.
  • Kredinin taksidi, hane halkı aylık ortalama gelirinin %50'sini geçmemelidir.
  • Müşteri tercihi doğrultusunda Kasko Sigortası yaptırılır (Sigorta, vadesinin bitiminde kredi vadesi süresince yenilenir).
  • Satın alınan araç üzerine rehin konulur. Kredi kapatıldığında araç üzerindeki rehin otomatik olarak kalkar.
  • Bireysel amaçlı 2. El araç alımlarında araç yaşı ve kredi vadesi toplamı en fazla 144 ay (12 yıl) olup araç yaşı en fazla 10 yaş olabilir. Örneğin; 9 yaşındaki bir araç için en fazla 36 ay vade kullanabilirsiniz. 11 yaşındaki araç için kredi kullandırımı yapılamaz.

Gerekli Belgeler

  • Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaportun aslı ve fotokopisi
  • Gerekli görülmesi durumunda adres teyidi amaçlı belge
  • Gelir durumunu gösteren belge- Ücretliler: Maaş bordrosu veya net maaş tutarını gösteren işyerince onaylı belge- Serbest Meslek Sahibi: Vergi levhası- Firma Ortağı: Vergi levhası veya Ticaret Sicil Gazetesi'nde yer alan kuruluş ilanı fotokopisi- Gayrimenkul Geliri Beyan Edenler: Tapu aslı ve fotokopisi- Emekliler: Hesap cüzdanı
  • Fatura veya Noter Satış Sözleşmesi (Fatura tarihinden itibaren en fazla 1 ay içerisinde kredi kullanılabilir.)

Kredi Tutarı Kredi Vadesi Faiz Oranı Kredi Tahsis Ücreti Taksit Tutarı Taşınır Taşınmaz Rehin Ücreti Yıllık Toplam Maliyet Oranı Toplam Geri Ödeme Tutarı
100.000 TL 12 ay %4,85 287,5 TL 12,127.95 TL 75,35 TL %109,8579 145.898,28 TL
100.000 TL 24 Ay %4,85 287,5 TL 8,193.86 TL 75,35 TL %109,2208 197.015,44 TL
100.000 TL 36 Ay %4,85 287,5 TL 7,089.68 TL 75,35 TL %109,0143 255.591,40 TL
100.000 TL 48 Ay %4,85 287,5 TL 6,658.85 TL 75,35 TL %108,9215 319.988,70 TL

Tablodaki oranlar 0 araç için geçerlidir. 2. El araç alımında oranlar değişiklik gösterebilir.

Aklease ile Yeşil Enerji Finansmanı

Aklease, yenilenebilir enerji finansmanında kullanılmak üzere Hollanda Kalkınma Bankası’ndan (FMO) 5 yıl vadeli 25 Milyon Dolar yeni bir kaynak sağladı. Kredi, FMO tarafından 2020 yılı içerisinde finans sektörüne verilen ilk ve tek kredi olması bakımından da önem taşıyor.

Kurulduğu günden itibaren banka dışı finans sektöründe öncü ve lider konumunu sürdüren Aklease, yenilenebilir enerji finansmanı alanında da birçok yeniliğin öncüsü olmaya devam ediyor. Aklease, Hollanda Kalkınma Bankası’ndan (FMO) 5 yıl vadeli 25 milyon Dolar tutarında sağladığı kaynak ile enerji ve enerji verimliliği yatırımlarına destek verecek.

Alınan kaynak ile ilgili bir açıklama yapan Aklease Genel Müdürü Çetin Düz, “Tüm proje ve yatırımlarda olduğu gibi, enerji sektörünün büyümesi için de uzun vadeli doğru finansman modelleri çok önemli. Aklease olarak ülkemizdeki yenilenebilir enerji finansmanı alanında birçok yeniliğin öncüsü olduk ve bugüne kadar yaklaşık 150 mw GES, 90 mw RES ve 17 mw Kojen finansmanı yaptık. Bu projelerle finansmanına aracılık ettiğimiz toplam 257 mw enerji üretimi, yaklaşık 183 bin konutun yıllık elektrik ihtiyacına ve karbon emisyonu azaltımı olarak ise yaklaşık 11 milyon ağacın yıllık karbon yutumuna denk gelmekte. Yenilenebilir enerjiye olan gereksinimin her geçen gün daha da arttığı farkındalığıyla, FMO’dan sağladığımız 5 yıl vadeli 25 milyon Dolar tutarındaki yeni kaynak ile ülkemizin enerji yatırımlarını desteklemeye devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de bu alandaki tecrübemiz ve geniş fonlama imkanlarımız sayesinde, enerji yatırımları finansmanında önemli aktörlerden biri olmaya devam edeceğiz” dedi.

FMO hakkında: FMO, Hollandalı girişimci kalkınma bankasıdır. Önde gelen bir yatırımcı olarak FMO, iddialı projelere ve girişimcilere yatırım yaparak gelişmekte olan ülkelerde ve yükselen pazarlarda sürdürülebilir özel sektör büyümesini desteklemektedir. FMO, güçlü bir özel sektörün ekonomik ve sosyal kalkınmaya yol açtığına ve insanları becerilerini kullanmaları ve yaşam kalitelerini iyileştirmeleri için yetkilendirme konusunda 50 yıllık kanıtlanmış bir geçmişe sahip olduğuna inanmaktadır. FMO, kalkınma etkisi yüksek olan üç sektöre odaklanmaktadır: finans kurumları, enerji ve tarımsal ticaret, gıda ve su. 80'den fazla ülkeye yayılan 10,4 milyar EUR'luk taahhütlü portföyü ile FMO, küresel olarak en büyük ikili özel sektör geliştirme bankalarından biridir.

Mavi Finansman

Akbank, sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi, deniz turizmi, liman ve denizcilik faaliyetlerinde çevresel ayak izinin azaltılması ve denizlerin korunması için Türkiye’nin en kapsamlı ilk ve tek Mavi Finansman Ürün Paketini hayata geçirdi.

Akbank, artan nüfus ve iklim değişikliğiyle birlikte doğal kaynakları korumaya yönelik ürünler geliştirmeye devam ediyor. Sürdürülebilirlik faaliyetlerinde sürdürülebilir finansmanı öncelikli alanlarından biri olarak belirleyen Akbank, sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi, deniz turizmi faaliyetlerinde çevresel ayak izinin azaltılması, liman faaliyetlerinde denizlerin koruması ve düşük karbona geçişin hızlandırılması için Mavi Finansman çatısı altında Mavi Turizm Kredisi, Mavi Liman Kredisi ve Mavi Ulaşım Kredisi olmak üzere üç farklı ürün sunuyor. Bu üç ürün de turizmde çevresel ayak izinin azaltılması, denizlerin korunması, biyo-çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi, kirlilikle mücadelenin desteklenmesi kapsamında hayata geçiriliyor.

Mavi turizm kredisi finansmanı yeni otel inşaatı, mevcut otelin refinansmanı, mevcut binaların renovasyonu, otellerin sürdürülebilirlikle bağlantılı yatırımları, yeşil bina entegrasyonu, atık yönetimi, biyoçeşitlilik çalışmaları, su ve atık su yönetimi ve enerji verimliliği gibi çalışmaları içeriyor.

Yeni liman inşaatı, liman refinansmanı, limanlarda sürdürülebilirlikle ilgili tüm faaliyetler, atık yönetimi, döngüsel ekonomi çalışmaları, biyo-çeşitlilik çalışmaları ile su ve atık su yönetiminin finansmanında kullanılmak üzere ise Mavi Liman Kredisi hayata geçiriliyor.

Banka, yeni deniz yolu ulaşım aracı satın alma (turistik ya da ticari amaçlarla), alternatif yakıt yatırımı yapma, düşük karbona geçiş yatırımlarını hızlandırma, enerji verimli, çevre dostu makine ekipman yenileme ve değişimi için finansman kullanmak isteyenlere ise Mavi Ulaşım Kredisi fırsatı sunuyor.

“2030’a kadar 200 milyar TL sürdürülebilir kredi finansmanı”

Yeryüzünün yüzde 70’ini kaplayan okyanusların, iklim ve meteorolojik olayların düzenlenmesini sağladığını söyleyen Akbank Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı GMY’si Levent Çelebioğlu, konuyla ilgili açıklamasında dünyanın erişilebilir su kaynaklarının yüzde 97’sinin de okyanus ve denizlere ait olduğunun altını çizdi. Yıllık ekonomik değer olarak 2.5 trilyon dolar değer biçilen “mavi ekonomi”nin dünyanın en büyük 7. ekonomisine tekabül ettiğini belirten Çelebioğlu açıklamasında:

“Artan nüfus ile birlikte, deniz ve okyanuslar gittikçe kirleniyor, iklim değişikliğinin etkisiyle de su kaynakları azalıyor. Bu nedenle tüm dünyada okyanus ve deniz faaliyetlerinde sektörel yaklaşımlar geliştirilerek, her sektörün su ekosistemine olan etkilerinin azaltılması için çalışması giderek daha önemli hale geliyor. Bankacılık sektöründe sürdürülebilir finansman alanında somut hedef veren ilk mevduat bankası olarak 2030 yılına kadar ülkemize 200 milyar TL sürdürülebilir kredi finansmanı sağlama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda da Türkiye’nin ilk ve tek “Mavi Finansman Ürün Paketini oluşturduk. Ürün paketimizde yer alan 3 yeni, inovatif ve dönüşümü teşvik eden ürün ile üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin düşük karbon ekonomisine geçişini teşvik etmeyi, faaliyetlerde çevresel ayak izinin azaltılmasını sağlamayı, sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyoruz. Ayrıca, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına erişilebilmesi ve hedeflerin hızla yakalanması için her yıl ciddi oranda yatırım yapılması gerektiği de biliniyor. Bu sorumluluk bilinci ve sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırma amacıyla; 2017’de Global Compact Türkiye Sürdürülebilir Finansman Bildirgesini imzalayan ilk bankalardan biri olduk. Mavi Finansman Ürünleri Paketimizle de, Sürdürülebilir Kalkınma amaçlarından 12,13,14, ve 15. amaçlara hizmet ediyoruz. Sürdürülebilir finansman alanında öncü çalışmalarımız devam edecek” dedi.

Hidroelektrik Santral Yatırımı

Türkerler Holding’e açılan 101 milyon dolarlık kredinin 90 milyon dolarının Pelin Enerji, 11 milyon dolarının da Egeli Enerji şirketine tahsis edildiği bildirildi. Ankara’da imzalanan kredi anlaşmasının imza törenine Enerji Bakanı Taner Yıldız, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker ve Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli katıldı.

Türkerler Holding’in söz konusu projelerinin toplam yatırım tutarının 146 milyon dolar olarak öngörüldüğü ve kredi dışında kalan 45 milyon dolarlık bölümün de holdingin özkaynakları ile karşılanacağı belirtilirken, toplam 12 yıl vadeli olarak kullanılacak kredilerin Ardahan’ın Çıldır ilçesi sınırları içerisindeki Kura Nehri üzerinde yapımına başlanan “Kayabeyi Barajı ve Akıncı Hidroelektrik Santrali Projesi” ile Artvin’in Murgul ilçesi sınırları içerisindeki Murgul Deresi üzerinde yapımına başlanan “Yayla Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Projesi” finansmanında değerlendirileceği açıklandı.

Kredi anlaşmasına konu olan Kayabeyi Projesi kapsamında, 77.5 MW gücünde tesis edilecek hidroelektrik santralinin (HES) her yıl ortalama 340.3 GWh, Yayla Projesi kapsamında 5.10 MW gücünde tesis edilecek HES’in ise her yıl ortalama 22 GWh elektrik üretmesi planlanıyor.Yenilenebilir enerjide büyümeyi planladıklarını anlatan Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, “Toplam 16 projede 640 MW’lık bir kapasite ile sektörümüze katkıda bulunma çabalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli, enerji sektöründeki yatırımları desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, patlamayla zarar gören Kerkük-Yumurtalık boru hattındaki sorunun 1-2 gün içerisinde giderileceğini ve petrol sevkiyatının devam edeceğini bildirdi.Akbank ile Türkerler Holding arasındaki yenilenebilir enerji proje finansmanı kredisi imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Midyat-İdil civarında Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru hattında patlama olduğunu, bu patlama nedeniyle yaklaşık 5-6 bin varil civarında petrol sevkiyatının yapılamadığını söyledi.

Alternatif Enerji Yabancı Hisse Senedi Fonu – AOY

Ak Portföy uzmanlığı ile, uluslararası alternatif enerji hisse senetlerine kolayca yatırım yapmak isteyenlere…

Fon, güneş, rüzgar , hidrojen ve pil teknolojileri gibi alternatif enerji kaynaklarının üretilmesinde ya da depolanmasında ve yenilenebilir enerji, alternatif yakıtlar, enerji verimliliği gibi teknolojilerin geliştirilmesinde önemli rol oynayan şirketlere yatırım yapma fırsatı sunuyor.

Alternatif enerji fonunun yatırım yaptığı şirketler: Verbund AG, Encavis AG, VERBIO Vereinigte BioEnergie AG, Grenergy Renovables SA, Xinyi Solar Holdings Ltd, Northland Power Inc, PowerCell Sweden AB, Scatec ASA, Shoals Technologies Group Inc, Energiekontor AG, Advanced Energy Industries Inc, Plug Power Inc, First Solar Inc, Enphase Energy Inc, Sunnova Energy International, Microchip Technology Inc, Orsted AS, SolarEdge Technologies Inc, Vestas Wind Systems A/S, Nordex SE.

Enerji ve GES Kredisi Veren Diğer Bankalar

Yenilenebilir enerji kredileri, güneş paneli kredileri ve diğer enerji verimlilik kredileri sunan tüm bankalarla ilgili bilgi için enerji kredileri ana sayfasını inceleyin: Tüm Bankaların Enerji Kredileri

Enerji Teşvik ve Destekleri

Güneş enerjisi teşviki, devletin ya da devlet destekli kurumların güneş enerji santralleri inşası, güneş tarlaları kurulması ve enerji üretimi için yaptığı GES teşvikleridir. Güneş enerjisi sistemleri teşviklerinden yararlanmak için her programı ayrı ayrı takip edip zamanında başvuru yapmak gerekir. Enerji Destekleri sayfamızı ziyaret edin.
GES teşvikleri programları aşağıdaki gibidir: